Geplaatst op

Een raster van overlappende cirkels

Een raster met overlappende cirkels is een geometrisch patroon van herhalende, overlappende cirkels met een gelijke straal in een tweedimensionale ruimte. Gewoonlijk zijn ontwerpen gebaseerd op cirkels gecentreerd op driehoeken (met de eenvoudige vorm met twee cirkels genaamd vesica piscis) of op het vierkante roosterpatroon van punten.

levensbloem simpel
Patronen van zeven overlappende cirkels verschijnen in historische artefacten vanaf de 7e eeuw voor Christus; ze worden een veelgebruikt ornament in de periode van het Romeinse rijk en overleven in middeleeuwse artistieke tradities, zowel in islamitische kunst (girih-decoraties) als in gotische kunst. De naam “Flower of Life” wordt gegeven aan het patroon van overlappende cirkels in New Age publicaties.

Van bijzonder belang is de rozet met zes bloembladen die is afgeleid van het patroon van de “zeven overlappende cirkels”, ook bekend als “Zon van de Alpen” vanwege het veelvuldige gebruik ervan in alpine volkskunst in de 17e en 18e eeuw.

De driehoekige roostervorm, met cirkelstralen gelijk aan hun scheiding, wordt een zeven overlappend cirkelraster genoemd. Het bevat 6 cirkels die elkaar snijden in een punt, met een 7e cirkel als middelpunt op dat snijpunt.

levensbloem, gelaserd, stam, schijfje
Overlappende cirkels met vergelijkbare geometrische constructies zijn sinds de oudheid vaak gebruikt in verschillende decoratieve kunsten. Het patroon heeft een breed scala aan gebruik gevonden in de populaire cultuur, in mode, sieraden, tatoeages en decoratieve producten.