Geplaatst op

Spalted wood

Spalting is elke vorm van houtkleuring veroorzaakt door schimmels. Hoewel het voornamelijk voorkomt in dode bomen, kan spalting ook voorkomen bij levende bomen onder stress. Hoewel spalting gewichtsverlies en krachtverlies in het hout kan veroorzaken, wordt door houtbewerkers gezocht naar de unieke kleur en patronen van spalted hout.

Types


Spalting is onderverdeeld in drie hoofdtypen: pigmentatie, witrot en zonelijnen. Spalthout kan een of al deze soorten in verschillende mate vertonen. Zowel hardhout (loof) als zachthout (naald) kan spalten, maar zonelijnen en witrot komen vaker voor op hardhout vanwege enzymatische verschillen in witrottende schimmels. Bruinrot komt vaker voor bij coniferen, hoewel bekend is dat één bruinrot, Fistulina hepatica (biefstukschimmel), spalting veroorzaakt bij loofbomen.

pigmentatie


Pigmentatie wordt veroorzaakt wanneer schimmels extracellulaire pigmenten produceren in hout. Bluestain is ook een vorm van pigmentatie; blauwvlekpigmenten zijn echter over het algemeen gebonden in de celwanden van hyfen. Een zichtbare kleurverandering is te zien als er voldoende hyfen in een gebied zijn geconcentreerd. Pigmenterende schimmels die zijn geclassificeerd als spattende schimmels, doen hout rotten, ze doen dit gewoon in een langzamer tempo (zacht rottend) dan witrottende schimmels. De meest voorkomende groepen pigmentvlekken zijn de imperfecte schimmels en de ascomyceten. Schimmels, zoals Trichoderma spp., worden niet beschouwd als spetterende schimmels, omdat hun hyfen het hout niet intern koloniseren en ze niet de enzymen produceren die nodig zijn om de componenten van de houtcelwand te verteren.

Witrot


De gevlekte witte holtes en het bleekeffect dat wordt gezien in spalted hout is te wijten aan witrotschimmels. Deze schimmels worden voornamelijk aangetroffen op hardhout en “bleken” door het consumeren van lignine, het licht gepigmenteerde gebied van een houten celwand. Enige witrot kan ook worden veroorzaakt door een effect dat lijkt op pigmentatie, waarbij de witte schimmeldraden van een schimmel, zoals Trametes versicolor (Fr.) Pil., zo geconcentreerd zijn in een gebied dat een visueel effect wordt gecreëerd.

Zowel kracht als gewichtsverlies treden op bij witrotverval, waardoor het “punky” gebied ontstaat waarnaar vaak wordt verwezen door houtbewerkers. Bruinrot, het “onaangename” type spalting, degradeert lignine niet, waardoor een kruimelig, gebarsten oppervlak ontstaat dat niet kan worden gestabiliseerd. Beide soorten rotting zullen, indien ongecontroleerd, hout onbruikbaar maken.

Zonelijnen


Donkere stippen, kronkelende lijnen en dunne strepen van rood, bruin en zwart staan ​​bekend als zonelijnen. Dit type spalten treedt niet op vanwege een specifiek type schimmel, maar is in plaats daarvan een interactiezone waarin verschillende schimmels barrières hebben opgeworpen om hun hulpbronnen te beschermen. Ze kunnen ook worden veroorzaakt door een enkele schimmel die zichzelf afbakent. De lijnen zijn vaak klompjes hard, donker mycelium, ook wel pseudosclerotiële plaatvorming genoemd.

Zonelijnen zelf beschadigen het hout niet. De schimmels die verantwoordelijk zijn voor het maken ervan, doen dat echter vaak. Spalthout wordt ook wel webhout genoemd.

Voorwaarden


Voorwaarden die nodig zijn voor spalting zijn dezelfde als de voorwaarden die nodig zijn voor schimmelgroei: vaste stikstof, micronutriënten, water, warme temperaturen en zuurstof.

Water: Hout moet verzadigd zijn tot een vochtgehalte van 20% of hoger om schimmelkolonisatie te laten plaatsvinden. Hout dat onder water is geplaatst, heeft onvoldoende zuurstof en kolonisatie kan niet plaatsvinden.

Temperatuur: De meeste schimmels geven de voorkeur aan warme temperaturen tussen 10 en 40 °C, met snelle groei tussen 20 en 32 °C.

Zuurstof: Schimmels hebben niet veel zuurstof nodig, maar omstandigheden zoals wateroverlast zullen de groei remmen.

Tijd: Verschillende schimmels hebben verschillende hoeveelheden tijd nodig om hout te koloniseren. Uit onderzoek naar enkele veelvoorkomende spalting-schimmels bleek dat Trametes versicolor, in combinatie met Bjerkandera adusta, acht weken nodig had om blokjes Acer saccharum van 1,5 inch (38 mm) te spalken. De kolonisatie ging verder na deze periode, maar de structurele integriteit van het hout kwam in gevaar. Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat Polyporus brumalis, in combinatie met Trametes versicolor, 10 weken nodig had om blokjes van dezelfde grootte te spalken.

Vaak gespalt hout


Het Ohio Department of Natural Resources ontdekte dat bleek hardhout het beste bestand was tegen spatten. Enkele veel voorkomende bomen in deze categorie zijn esdoorn (Acer spp.), berk (Betula spp.) en beuk (Fagus spp.). Recent onderzoek suggereert echter dat suikeresdoorn (Acer saccharum) en esp (Populus sp.) de voorkeur hebben van zowel witrot als pigmentschimmels.

Veel voorkomende spalting-schimmels


Een van de lastigere aspecten van spalting is dat sommige schimmels niet alleen hout kunnen koloniseren; ze vereisen dat andere schimmels hen zijn voorgegaan om gunstige omstandigheden te creëren. Schimmels vorderen in golven van primaire en secundaire kolonisatoren, waar primaire kolonisatoren in eerste instantie hulpbronnen vastleggen en controleren, de pH van het hout en zijn structuur veranderen, en zich vervolgens moeten verdedigen tegen secundaire kolonisatoren die vervolgens het vermogen hebben om het substraat te koloniseren.

Ceratocystis spp. (Ascomycetes) bevat de meest voorkomende schimmels met blauwe vlekken. Andere pigmenterende schimmels zijn onder meer Chlorocibori aeruginascens, Chlorociboria aeruginosa, Scytalidium cuboideum en Scytalidium ganodermophthorum. Trametes versicolor, (Basidiomycetes) komt over de hele wereld voor en is een snelle en efficiënte witrot van hardhout.

spalted, wood, klok
Deze klok heb ik gemaakt van Spalted Vurenhout. Ik heb het 2 jaar buiten laten liggen, zodat de schimmels hun werk konden doen. met een mooi resultaat!