Geplaatst op

Danish Oil

Danish Oil gebruik ik vaak om mijn producten te verfraaien. Het kan van een saai stuk een bijzonder mooi eindproduct maken.

Hier een voorbeeld van voordanish, oil, vernis, olieen na Danish Oil.
danish, oil, vernis, olie

Danish oil (merk Rustins), In Nederland ook wel Deense olie genoemd, is een kwalitatief hoogwaardige houtolie, die wereldwijd door veel houtbewerkers, en met name voor skulpturen / carvingbeelden. Deense olie is een tung olie, vermengd met andere natuurlijke oliën en harsen. Deze houtolie dringt diep door in alle houtsoorten en zorgt voor een harde satijnachtige tot (als je dat wilt) glanzende afwerking. Het is geschikt voor zowel binnen als buiten gebruik en het is een olie die eenvoudig met een kwast of doek aan te brengen is. Het dient kwistig aangebracht te worden, waarna na enkele minuten de overtollige olie met een doek verwijderd moet worden. Hierna kan een tweede laag aangebracht worden en de olie worden uitgewreven.

danish, oil, vernis, olie, tungDe droogtijd bedraagt 4 tot 6 uur, afhankelijk van de omgevings-temperatuur en de dichtheid van het hout. In tegenstelling tot hout dat met lijnzaadolie behandelt is, trekt hout dat met deze olie behandelt is geen stof aan. Hout dat buiten is moet, om mooi te blijven, jaarlijks minimaal eenmaal ingeolied worden. Dit is afhankelijk van de houtsoort. De duurzaamheid van dit hout wordt verhoogd, door de eerste behandeling met Danish oil deze 1 op 1 met terpentine te verdunnen. Hierdoor dringt de olie dieper in het hout. Geadviseerd wordt om hierna 3 onverdunde lagen aan te brengen.